



Detailed Agenda

Aug. 23, 2016

First Day (Sept. 1, 2016), Thursday

Time - (duration)	Style	Room Lang.	Item Paper No.	Author(s) (Affiliation(s)) → : Presenter	Title of Presentation
9:20 -		Recep tion	Registration		
10:00 - (120 min.)		RA J	Tutorial JI00	Hideaki Kosha (JTS Open Task Subcommittee)	Systems Approach
12:00 - (50min.)	Lunch	Break			
12:50 - (10min.)		RA J(E)	Orientation		
13:00 - (20min.)	Single	RA JE	Opening JI01	Shuji Hashimoto (Waseda University) Yuji Mihara (Japan TRIZ Society)	Opening Remarks
13:20 - (60min.)	Invited	RA (J)E	Special Lecture JI02	Akira Suzuki (Hokkaido University)	An Example of Useful Science: Organic Synthesis Organoboron Coupling Reaction
14:20 - (10min.)	Break				
14:30 - (25min.)	Double	RA JE	Oral 1 J01	Shigeru Hisanaga (DENSO CORPORATION)	In-company TRIZ Education for Carrying to Practice
		RB JE	Oral 7 J07	→ Hiroyuki Tsuchiya Takashi Ogata Kazuhiro Fujikawa Kazuo Abe (OLYMPUS Corporation)	Advance the technology search in rich creativity by removing our "Psychological inertia" using TRIZ Case study of "Technology search solution" in OLYMPUS 7 Solutions~
14:55- (5min.)	Break				
15:00 - (25min.)	Double	RA JE RB JE	Oral 2 J02 Oral 8 J08	Yoshimoto Ishikawa (Ideation Japan Inc.) → Kazuo Abe Hiroyuki Tsuchiya Kazuhiro Fujikawa Takashi Ogata	Practical Use of TRIZ for Managers TRIZ of "Type of fulfilling the desire" to make ideas based on the function Case study of "Making Strong Patent solution" in OLYMPUS 7 Solutions~

15:25- (5min.) 15:30- (25min.)	Break								
	Double	RA JE	Oral 3 J03	Akihiko Ikeda (Sony Semiconductor Solutions Corporation) Takeki Tanaka Tsukazaki Hisanobu Kouichi Owaki (Sony Semiconductor Manufacturing Corporation)	TRIZ Promotion into the Sony Semiconducto Group Introduction, Training, Practice				
		RB JE	Oral 9 J09	Hajime Kasai (IDEA Inc.)	Creation of new business by 'Reverse Effects' ~Proposal of a new product development method that makes technological seeds the starting point~				
15:55- (5min.)	Break								
16:00- (25min.)	Double	RA JE	Oral 4 J04	→ Manabu Hayashi Masafumi Ono Naoya Nobutani (Fuji Xerox Co., Ltd.)	Idea Generation Process by Idea Deployment Matrix using Ideation TRIZ(I-TRIZ) PF				
		RB JE	Oral 10 J10	Tomohiko Katagiri (IDEA Inc.)	Development of Spinning Tops by TRIZ & TM & Simulation - Challenge to the All Japan Manufacturing Industry Tops Competition Part 3 -				
16:25- (5min.)	Break	'	,	•	•				
16:30- (25min.)	Double	RA JE	Oral 5 J05	Toru Nakagawa (Osaka Gakuin University & CrePS Institute)	TRIZ/CrePS Approach to the Social Problems of Poverty: Underlying the Arguments by Ordinary People, 'Liberty vs. Love' Is Found the Principal Contradiction of the Human Culture				
		RB JE	Oral 11 J11	➤ Kiyohisa Nishiyama Emanuel LELEITO (Nagoya University)	Applying TRIZ to the Internationalization Education at Research University A Case Study Report by the International Academic Exchange Office at the School of Engineering / Graduate School of Engineering, Nagoya University				
16:55- (5min.)	Break	•	·						

17:00-	Double	RA	Oral 6	Tomohiko Katagiri	Open Task Subcommittee Activity Report	
(25min.)		JЕ	J06	Hideaki Kosha		
				→ Takashi Shikata	Explanation of the Open Task for this	
				Shigeru Hisanaga	Symposium	
				Ikuo Yoshizawa		
				(JTS Open Task		
				Subcommittee)		
		RB	Oral 12	→ Emanuel LELEITO	Using TRIZ to Support Education	
		EJ	E01	Kiyohisa Nishiyama	on Disaster Risk Reduction	
				(Nagoya University)		
17:25-	Break	Move to 1st Floor, Bldg. No. 63				
(15min.)						
17:40-		1st Flo	or,	Dinner & Exchange	(buffet style, free communication)	
(90min.)		Bldg. N	No. 63	-		

Finishing at 19:10

 $(Note) \ Language: \quad J \qquad \ Presentation \ in \ Japanese, \ Projection \ of \ Japanese \ slides$

JE Presentation in Japanese, Projection of Japanese and English slides in parallel

(J)E Presentation in Japanese, Projection of English slides

J(E) In Japanese, partly in English

EJ Presentation in English, Projection of Japanese and English slides in parallel

Second Day (Sept. 2, 2015), Friday

Time -	Style	Room	Item	Author(s) (Affiliation(s))	Title of Presentation
(duration)		Lang.	Paper No.	→ : Presenter	
8:40 -		Recep tion	Registration		
9:00 -	Meeti	RB		Japan TRIZ Society, NPO	(JTS Members only)
(40min.)	ng	J		General Assembly Meeting	
9:40 - (20min.)	Break				
10:00-	Invited	RA	Keynote	Alexander Kudriavtsev	Difficult Problems and New Horizons
(100min.)		EJ	Lecture	(Practical Invention Center)	Development of the notion of Difficulty in
			EI01		TRIZ
11:50-			Photo	All together	Taking group photos of all the participants
(10min.)			Session		
12:00-	Lunch	Broak		.1	i
(60min.)	Lunch	Dieak			
13:00 -	Poster	RA/B	Poster 1	→ Tsuyoshi Todome	Exploring Improvement in the Practice
(80min.)	and	JЕ	J12	Yuji Mihara	Application of USIT
	Demo			Takashi Shikata	- In order not to lose the direction for the
				HIDEAKI KOSHA	solution -
	in			(USIT Study Group)	
	parallel	RA/B	Poster 2	→ Osamu Ikeda	Introduction of "Thinking Way Strengthening
		J	J13	Shinji Gomi	VE Utilizing TRIZ"
				Hiroyuki Arai	
				Katsumi Ueda	
				Tokio Kobayashi	
				Kouji Saito	
				Tetsuro Hattori	
				Hirotake Makino	
				Tatsuo Miyoshi	
				Takeshi Nagaoke	
				Mitsutoshi Yoshikawa	
				Tetsuya Shibuya	
				(Society of Japanese	
				Value Engineering)	
		RA/B	Poster 3	→ Kimihiko Hasegawa	Case Study on Solving Problems by the "Best
		JE	J14	Toshimitsu Kataoka	8" Business Operators
		3.2	J-1	Narumi Nagase	- Taking the Proposal for a New Life Style of
				Shigeru Suzuki	the Elderly People as an Example - (Part 3)
				Hirotsugu Ishihara	and Endorry 1 copie as an Example (1 art 0)
				Sadao Nishii	
				(Intellectual Property	
				Creation Research	
				Subcommittee,	
				Japan TRIZ Society)	

	RA/B JE	Poster 4 J15	→ Fumiko Kikuchi Osamu Ikeda	Search for an Evolutionary Business Model Applying a TRIZ-style Business Model
	JE	310		
			Hisataka Izawa	Creation Framework
			Mamoru Ohashi	Creation Pramework
			Yasuo Moriya	- Exploring the evolution system business
			Ikuo Yoshizawa	model of the "LCC (Low Cost Carrier)
				Model" -
			(Business and Management	
		D . E		T. 1 C.1 A 1.O.
				Introduction of the Activities and Output
	JE	J16		Image of the Syllabus Subcommittee
			/ Trizstudy.com)	
Break				
		•	:	
Double	RA	Oral 13	Shinsuke Kurosawa	Different Creativity Methods and the
	JЕ	J17	(Trizstudy.com)	Perspective of TRIZ
	RB	Oral 18	Yuichi Kawano	TRIZ Application Art for Problem Solving
	JE	J22	(Soyu Co., Ltd)	
Break				
Double	RA	Oral 14	Teruyuki Kamimura	Utilizing TRIZ Processes for Improving
	JЕ	J18	(Ideation Japan, Inc.)	Innovation Process from Product Planning to
				Market Launch
ſ	RB	Oral 19	Naoto Kashihara	An In-company Innovation Promotion Activity
	JЕ	J23	(TOYO TIRE & RUBBER)	Utilizing QFD-TRIZ
Break				
Double	RA	Oral 15	Takavoshi Ohtsu	Development of Dietary Education Support
-				Robot using TRIZ
	-	3		- Understanding the Relation of Color and
			=	Nutrition -
	RB	Oral 20		Strengthening the Development Regime
				by Introduction of a Development Method
	J.	J 1		Experience of QFD, TRIZ and Seeds-driven
			•	QD
				QD
Break		i .	110.7	I
Double	RA	Oral 16	→ Yasuo Moriva	Recycling Resources by TRIZ Way of Thinking!
				From Technical Problem Solving to New
	ت ر	,20		Business Deployment
				- Reducing 2.4 Billion Yen Cost
			12011140200120 LIMITED)	Simply with TRIZ -
ŀ	RB	Oral 21	Masahiro Havashi	The Future of Electromagnetic Brakes Seen
	JE	J25	Makoto Shibahara	from the Technical System Evolution Pattern
1	J -	J20	(Kyowaseiko Co., Ltd.)	in TRIZ
I I	Break Double Brouble	Double RA JE Break Double RA JE Break Double RA JE Break Double RA JE RB JE RB JE RB JE RB JE RB RB JE RB	Double RA Oral 13 JE J17 RB Oral 18 JE J22 Break Double RA Oral 14 JE J18 RB Oral 19 JE J23 Break Double RA Oral 15 JE J19 RB Oral 20 JE J24 Break Double RA Oral 16 JE J20 RB Oral 21 Oral 21 RB O	Break Double RA Oral 13 Shinsuke Kurosawa (Trizstudy.com) RB Oral 18 Yuichi Kawano (Soyu Co., Ltd) Break Double RA Oral 14 Teruyuki Kamimura (Ideation Japan, Inc.) RB Oral 19 Naoto Kashihara (TOYO TIRE & RUBBER) Break Double RA Oral 15 (National Institute of Technology, Numazu College) RB J24 Takuji Yamamoto Ryusei Matsunaga Koji Matsuda (Shinwa Controls Co., LTD.) Break Double RA Oral 16 Yasuo Moriya Toru Okada (FUJITSU ADVANCED TECHNOLOGIES LIMITED) RB Oral 21 Masahiro Hayashi

16:25- (5min.)	Break				
16:30- (25min.)	Double	RA JE RB JE	Oral 17 J21 Oral 22 J26	Tomohiko Katagiri Hideaki Kosha → Takashi Shikata Shigeru Hisanaga Ikuo Yoshizawa (JTS Open Task Subcommittee) → Narumi Nagase Hirotsugu Ishihara (Sony Corporation) Shigeru Suzuki (TASO-PGA, NPO)	Introduction and Explanation of Example Solutions to the Open Task for this Symposium Reconsideration of inventive problem solving by TRIZ — Proposal of "Reverse TRIZ" —
16:55- (5min.)	Break	i	1		·
17:00- (15min.)	Single	RA JE	Closing	Manabu Sawaguchi (Japan TRIZ Society)	Closing Address

Finishing at 17:15

(Note) Language: J Presentation in Japanese, Projection of Japanese slides

JE Presentation in Japanese, Projection of Japanese and English slides in parallel

(J)E Presentation in Japanese, Projection of English slides

J(E) In Japanese, partly in English

EJ Presentation in English, Projection of Japanese and English slides in parallel